neospacer
[<] 123nu.dk/Lystfisker Forum - mødestedet for lystfiskereFangster.dk på Facebook
fangster_dk Sommerhus på Langeland Top30 P&T i Danmark
Navigering
neospacer

Forside
Tilmeld dig her
Login
Fangstrapporter
Statistik
   Oversigt
   Å
   Eksotisk
   Fjordfiskeri
   Flod/elv
   Hav
   Havn/Mole
   Kyst
   Kajakfiskeri
   Medefiskeri
   P&T
   Sø/Mose
   Trolling
Info - vejledning
Billeder
Søg rapporter
Kontakt
Kystcup.dk
123nu.dk sommerhus
Antal Rapporter: 74645
Antal Fangster:247718
Medlemmer: 9445

Flod/elv
Laks 24,0kg.
Henrik Møller

Geddefiskeri
Gedde 15,0kg.
Steffen Nielsen

Havfiskeri
Torsk 27,9kg.
Allan Falk
Lange 24,7kg.
Søren Erhard Hansen

Karpefiskeri
Spejlkarpe 21,5kg.
lars rytter

Kystfiskeri
Laks 11,0kg.
per koch

Put and take fiskeri
Regnbueørred 13,9kg.
Lucas- Creutzberg

Trollingfiskeri
Laks 21,6kg.
Claus Sørensen

Åfiskeri
Laks 16,5kg.
Jens Lygum
Havørred 12,3kg.
Jan Gade

...Mere statistik >>

Fra Mark Højfeldt's fangstjournal


(Klik på billedet, for større udgave)
Fangst:
Fjeldørred  3,40 kg.  60cm.   
Konditionsfactor: 1,57


Fangstdato og tidspunkt:
30-07-2004  Tidspunkt: Eftermiddag

Fangststed:
SydGrønland, elv ved Qassiarsuk tæt ved udmundingen 

Metode/agn:
Spin - Blink - delfin  10 gr.  Blank 

Vind og vejr:
Let Nordlig vind, Let skyet  10 grader
Beretning:
Speedbådsfisken

Den 16. juli 2004 kl. 11 gik turen mod verdens største ø og en del af Danmark nemlig Grønland. Vi var en gruppe på 8 personer der skulle til Syd Grønland for at udforske det ukendte og enorme landskab, med dets mange muligheder for naturoplevelser. Vi landede med flyveren i Narsarsuaq, Sydgrønland, hvorfra den planlagte rute startede. Måden vi kom rundt på til de forskellige bygder var vha. båd og gå ben. For 3 af os gik det mest ud på at få fisket, og afprøve kræfter med de sejlivede rødinger, kaldet fjeldørreder. Det var første gang for mit vedkommende, at mine ben landede på Grønland så forhåbningerne var store. Hjemmefra var en del litteratur om landet og fiskeriet læst. Angående fiskeriet kan litteratur af Peter Steensen varmt anbefales. Bl.a. en bog der hedder ?Sportsfiskeri i Grønland?

To dage før flyveren lettede mod DK blev det sidste fiskeeventyr stablet på benene. Det forhåbentlige store eventyr bestod i en gåtur på 12 km fra vandrehjemmet i Qassiarsuk til en mælkehvid elv inde i bunden af fjorden. Ikke nogen hård strabads for en lystfisker når bare et nyt og spændende fiskeri ventede i den anden ende. Vi travede 3 mand stærk af sted mod den store elv som var den største af de elve vi havde besøgt. Humøret var højt og vejret tilpas mildt til en god gåtur. Efter ca. 3-4 timer nåede vi endelig frem til det store delta. På vejen ind i fjorden havde vi set utallige havørne så optimismen steg undervejs. Ankom til elven. Vores første tanker: Sikket en massiv og stærk strømmende elv og sikke mange arme den havde delt sig i ned gennem stendeltaget.
Efter den lange gåtur måtte der brændsel på motoren før fiskeriet kunne begynde. De smurte håndmadder blev hurtigt fortæret og jagten gik ind på de sidste fiskeoplevelser. Store tunge spinder på 10-15 blev kastet ud i elven og området blev fisket igennem. Det pudsige ved elven i forhold til de andre var at vandet var hvidt grundet det kom fra bræen. Derfor var det lidt svært og tro på at fisk kunne se vores spinner i dette farvede vand. Jeg havde dog fra selveste Poul Thomsen fra programmet ?Dus med dyrene?, som jeg sad ved siden af i flyveren fra DK til Grønland, fået fif om, at man ikke skulle lade sig narre af det hvide smeltevand. Han havde fortalt at der var fisk og disse kunne fanges ved spindefiskeri.
Vi havde nu fisket i 2 timer uden at have mærket en eneste fisk for enden af fiskelinen. Jeg havde dog set en fisk plaske i noget bagvand. Strømmen var så stærk alle steder så spinderen blev tvunget lynhurtig henover stenbunden. Vi begyndte fortvivlet at gå tilbage til, hvor vi startede med at fiske. Her var der en bro og neden for den begyndte jeg og Leif lidt modløse at fiske videre mens den tredje mand havde opgivet og traskede stille hjemover. Vi nærmede os udmundingen der lå ca. 30-50 meter længere nedstrøms. Her et fik Leif, pludselig øje på et par fisk som viste sig i overfladen i overgangen mellem strømmen vand og lidt roligere bagvand (strømkant). Han fiskede med en stor mepps str. 5 i regnbuefarve og lige med et råbte han at der var fisk. Flex på klingen og flere lange udløb. Fisken kom ind på land og det vidste sig at være en tyk fisk på omkring 2 kg og 50 cm. Fisken blev hurtig og nænsomt genudsat. Det var helt klart, den største og fedeste fisk, vi havde haft på land på hele turen. Wow.
Optimismen steg og vi fiskede videre. Leif fiskede videre nedstrøms og jeg gik tilbage til det sted hvor han tidligere fangede den flotte fisk. Han havde jo kun fanget den ene af de fisk han havde set. Jeg kastede alt i min grejæske ud i det farvede vand men der skete ikke noget. Til sidst blev jeg enig med mig selv om at delfin blinket skulle afprøves som det sidste, for dette blink vidste jeg kunne fange fisk. Det havde virket så mange gange før. Kastede og kastede. I et af de utallige kast iagttog jeg min fiskemakker Leif som fiskede nedstrøms, stoppede mit blink i strømmen. Pis os, det var en sten tænkte jeg, men pludselig flyttede stenen sig. Fisken begyndte i et hæs blæsende tempo, at tømme spolen og fiskestangen havde fået halvmåne facon. Min første tanke, holder min line og hvad med den halvbillige fiskestang. Er den bygget til dette monster for enden af stangen.
Fisken gik dybt og svømmede ud mod fjorden og jeg fulgte efter. Længere nede af elven delte den sig i flere forløb og her kunne jeg ikke længere følge efter den. Hvad gør jeg? Leif råbte, du bliver nødt til at få den væk fra strømmen ellers mister du den. Den hev stadig line af mit hjul og intet tydede på at den havde tænkt sig at stoppe. Den eneste mulighed var at sætte bremsen over på det strammeste, og derefter håbe på at line og fiskestang kunne holde til at pumpe fisken ind og væk fra den kraftige strøm. Linen hvinede og mit hjerte hamrede. Grejet holdt og fisken kom stille og roligt længere ind mod land. Jeg fik presset monsteret ind, men den svømmede ned i det sidetilløb som stoppede mig i at følge fisken. Leif løb længere ned af sidetilløbet og stod klar til at tage fisken, hvis den kom ind til brikken. Nede i sidetilløbet fik jeg presset den ind i noget stille vand og Leif fik bemandet monsteret. Fisken kom på land og blev målt, vejet og det vigtigste fotograferet, derefter genudsat. Efterfølgende blev der jubeldans. Jeg beholdt ikke fisken, da vi havde fanget nok med fisk tidligere og desuden ventede der en lang gåtur tilbage til lejren. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og dette går over i historien for mit vedkommende. Fisken vejede 3,4 kg og målte kun 60 cm i længden. Det giver en kondition på 1,57 og det er hermed den højeste kondition jeg nogensinde har fanget en fisk med, men ikke den største. Den bedste fight ?ever?. Speedbådsfisken vises frem på billedet. En bedre afslutning på et fiskeeventyr kan man ikke ønske sig. En stor tak til Grønland og mine to fiskekammerater Leif og Lars.
For at sætte fisken på 3,4 kg i relief til noget andet kan jeg oplyse at vi snakkede med et par lokale fiskere, der fortalte at en stor fjeldørred vil være en fisk på omkring 2 kilo. Det skyldes, at der har været for intensivt fiskeri med garn ved udmundingen af elvene i Grønland, men dette er nu ved lov forbudt. Tilbage   Send til en fiskekammerat


Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk/Fangster.dk. Fangster.dk er udarbejdet af
www.123nu.dk der forbeholder sig ret til at bruge materiale, indtastet på Fangster.dk. neospacer
Sponsorer:

Fluer.dk


Forest & Jagthuset


Fisk og Fang